Цветан Василев в туитър: От години предупреждавам за случая #Vivacom

В поредица от туитове Цветан Василев разкрива подробности от случая Виваком и начина на действие на българските институции. 

Ето какво написа бившият топ-банкер в профила си в туитър - с bold е маркиран оригиналния текст на Василев, а с cursive - линковете и прилежащите им заглавия. 

Твърде късно, твърде малко! Христо Иванов сезирал прокуратурата за кражбата на #Виваком и ролята на КПКОНПИ на 31.07.2020 г. Като изключим нелепицата, че се сезира институция, подкрепила кражбата, хайде малко предистория! #Thread #Нишка 

Христо Иванов даде на прокуратурата КПКОНПИ, отказала се от запор на БТК

#КТБ беше атакувана, за да се разграбят активите й от правилните хора. #Vivacom беше един от най-атрактивните й активи. Когато Александър Ангелов (адв. на Пеевски) дойде да ме рекетира през 2014 г., поиска безвъзмездно прехвърляне и на 10% от акциите й: 

Цветан Василев: На Доган му замръзна усмивката, като видя какво е спечелил Пеевски. 

БНБ обслужи атаката срещу КТБ като отказа да й предостави ликвидна помощ и принуди ръководството й да помоли за особен надзор, въпреки че България беше ползвала случая на КТБ, за да поиска одобрение за държавна помощ за българската банкова система от ЕК! 

Цветан Василев: През 2014 г. държавната помощ на ПИБ е предоставена в нарушение на ЕС право; най-вероятно са били с отрицателен капитал, а помощта не е обезпечена нито с ДЦК, нито с високо ликвидни активи

(Източник на изображението: @TzvetVassilev)

БНБ и правителството на Близнашки (Пеевски/Плевнелиев) се подиграха и със спасителен план на акционерите на #КТБ, който включваше кошница от активи, вкл. и #Vivacom, като обезпечение по възстановяването на банката. 


 БНБ направиха всичко възможно не само да влошат състоянието на КТБ, но и да отнемат лиценза й на база на фалшификация. КТБ, до ден днешен, няма одитиран годишен отчет за 2014 г., а консултантският документ, изготвен от "одиторите", няма счетоводна/правна стойност.

(Източник на изображението: @TzvetVassilev)

Ънрст енд Янг, Афа и Делойт, които са съучастници в измамата, останаха слепи за активи като #Виваком. Всички са в конфликт на интереси. Междувременно, не само свинеобразните медии, но и Капитал-ните драскачи разпространяваха лъжата, че в КТБ имало "дупка" и че била пирамида.

(Източник на изображението: @TzvetVassilev)
(Източник на изображението: @TzvetVassilev)

В нарушение на ЕКПЧ и на съдебна практика срещу България, на акционерите и на ръководтсвото на банката не беше позволено да обжалват решението на БНБ, за да не стане бутафорията, изготвена от "одиторите, публична.

Само тук: Особеното мнение на съдия С. Янкулова от ВАС за КТБ

Конкретно за #Vivacom, след отнемането на лиценза на КТБ, започнах да предупреждавам, че тя е цел на организаторите на атаката срещу КТБ.

"Виваком" е апетитна хапка за политическите хиени. Време е премиерът Борисов да каже и „Б“, след като каза „А“

В интервю за Явор Дачков през март 2015 г. предупредих, че ако синдиците не вземат мерки относно мостовия заем, чийто падеж се падаше през май,  “Виваком” би станала 77% руска държавна собственост.

Цветан Василев пред “Гласове”: Пеевски е само средство (Поискаха ми да прехвърля безвъзмездно активи. След като се опълчих, предизвикаха кризата в КТБ – казва в скандално интервю за в. “Гласове” Цветан Василев.) 

Впоследствие, пред английския съд, г-жа Джойслин Бенет, бивша съратничка на Спас Русев, разказа как абсолютно умишлено синдиците не са търсили решение за мостовия заем:

Witness Bennett: "...the pivotal issue was the repayment date under the Bridge Loan in May 2015. There was an active plan to ensure the Bridge Loan would not be paid..., so that the borrower would be placed into liquidation and the auction process would be triggered." 

През 2015 г. КОНПИ запорира ключови активи на КТБ. През 2016 г., заведе грандиозен иск, чрез който търси активи на КТБ като Виваком от мен и семейство ми. Никой не се замисли за какво става въпрос и медии тръбяха, че съм откраднал милиарди. 

Виваком като емблема на обира на КТБ: относно кражбата на телекома и действията на Сотир Цацаров 

През 2017 г. Виваком беше продадена на нагласен търг на подставеното лице Спас Русев. Организатори на търга са Милен и Георги Велчеви, пряко свързани с руската ВТБ. Пред английския съд, г-жа Бенет разкри схемите им:

Witness Bennett: "The auction process for the sale of #Vivacom run by #VTB Capital in London was an artificial process. I was aware of that from my discussions with Mr. [Spas] #Rusev."

Виваком е продадена на цена два пъти под пазарната. Скандало, също така, е, че придобиването от Спас Русев е финансирано от ВТБ:

Witness Bennett: "I am not sure when they realized that Mr. [Spas] Rusev did not have any money to participate in the acquisition of #Vivacom. In the end, #VTB had to provide all money to Mr. #Rusev to participate."

Пълните показания на Джойслин Бенет пред английския съд през 2019 г. може да прочетете тук! Бяха публикувани и в България, но никой не обърна внимание. 


Междувременно, Спас Русев и братя Велчеви започнаха подготовка за кеширане на плячката. Капитал-ните им бяха пиари.

Спас Русев: Увеличихме стойността на Vivacom от 750 млн. до 1.3 млрд. евро

Веднага след като прочетох Капитал-ните фойерверки за Спас Русев в края на 2019 г., изобличих лъжите му. 

На лъжата краката са къси — казусът Виваком (видеообръщение + коментар)

За готвеното кеширане на плячката #Виваком предупреждавам цяла пролет. Ето интервю за Фрог от април 2020 г.:

Цветан Василев: 650 млн. евро кеш ще си поделят продавачите на ”Виваком”

По ирония на съдбата, единствената пречка пред измамниците бяха запорите на КПКОНПИ срещу мен и семейството ми. През юни 2020 г. предупредих и за това: 

Виваком като емблема на обира на КТБ: относно кражбата на телекома и действията на Сотир Цацаров

В интервюто си за Явор Дачков от юли 2020 г. разказах в детайли какво готвят Спас Русев и ВТБ и как Цацаров им е съучастник.

Цветан Василев пред "Гласове": Борисов е в позиция цугцванг. Гешев е маша на мафията. Предсрочните избори са неизбежни

Та мисълта ми е - къде беше Христо Иванов, който е подал сигнал за кражбата на Виваком на 31.07.2020 г., през последните 6 години? 

- министър на Близнашки
- министър в Борисов 2
- избълвал десетки нелепици по мой адрес и по адрес на КТБ

Коментари